De zes trends in de Europese vastgoedmarkt op een rij

Nieuws

Savills heeft in een eigen onderzoek  de zes meest belangrijke trends geïdentificeerd die de Europese vastgoedbeleggingsmarkt dit jaar gaan bepalen. Hat gaat om de trek naar kantoren in CBD’s (central business districts), woningportefeuilles, logistiek, slimme vormen van ‘mixed-use’, ‘Space As A Service’; de flexibilisering van kantoorruimte en als laatste trend, het gebrek aan ‘prime product’.

Regel het direct

064-%20Jorik%20Algra%20Fotografie_bijgesneden.jpg
Marieke Westhuis

Bel  0318 - 50 10 00

Stuur een e-mail

Reactie binnen 1 werkdag

housing-1647624_1920.jpg

Savills verwacht dat prime kantoren binnen Europa favoriet zullen blijven bij core-beleggers. Value-add investeerders zullen hun pijlen richten op transport en logistiek, terwijl opportunistische beleggers zich zullen focussen op (her)ontwikkelingen om een hoger rendement te kunnen behalen.

Aanbod net voldoende

Uit het onderzoek blijkt dat het Europese leegstandsniveau van kantoren zich op het laagste niveau ooit bevindt, er een zichtbaar sterke huurgroei is en dat de toevoeging van nieuw aanbod gemiddeld gezien net voldoende zal zijn om aan de toenemende vraag naar kantoorruimte te voldoen.
 

Laagterecords

Eri Mitsostergiou, Director European Research, Savills: "Ondanks dat de gemiddelde yield voor prime kantoren in Europa een nieuw (laagte)record hebben bereikt (3,65% in Q3 2018), blijft dit type product in ook 2019, met name onder beleggers met een risicomijdend profiel, populair. De gemiddelde leegstandsniveaus in Europa liggen historisch laag op een niveau van 5,9%. Vooral in Berlijn (1,4%), Hamburg (4,5%), München (2,5%) en Stockholm (3%) is vrijwel geen kantoorruimte meer beschikbaar. Als gevolg hiervan verwachten wij dat de huurprijzen van prime kantoren in het aankomende jaar stijgen met gemiddeld 3,4%. In Milaan kan dit zelfs oplopen tot 9,1%. Voor Frankfurt, Barcelona, Londen’s West End, Dublin en Madrid verwachten wij een huurgroei van meer dan 6%, voor Hamburg, Lissabon, München, Düsseldorf, Madrid en Amsterdam van circa 4% en voor Keulen, Warschau en Kopenhagen een huurgroei van circa 2%.”
 

chart-1545734_1920.jpg

forklift-835340_1920.jpg

Investeringen in logistiek stijgen fors

Daarnaast merkt Savills op dat het investeringsvolume in logistiek vastgoed in Europa is gestegen naar 14% van het totale investeringsvolume en zal naar verwachting nog verder gaan stijgen in de aankomende 12 maanden. Aanvangsrendementen voor logistieke toplocaties zijn in heel Europa gedaald tot een gemiddelde van 5,3%; dit is 148 basispunten lager dan het afgelopen 10-jaars gemiddelde.

De internationale vastgoedadviseur verwacht dat de vraag van gebruikers en investeerders naar logistiek vastgoed zal blijven toenemen, met name gedreven door de groei van e-commerce in alle Europese landen.

Concurrentie neemt toe

Eri vervolgt: “De concurrentie tussen steden in het aantrekken van zowel nationale- als internationale investeerders zal dit jaar sterk toenemen. De steden waarin lokale overheden en marktpartijen samenwerken in het ontwikkelen van nieuwe gebieden en bestaande gebieden transformeren naar een slimme en leefbare omgeving, zullen zich onderscheiden van de rest. Tegelijkertijd zorgt de ‘on-demand service economie’ voor een veranderende vraag in de vastgoed dienstverlening; huurders verwachten service, flexibiliteit en een persoonlijke aanpak. De manier waarop ruimte gebruikt en beheerd wordt is aan het veranderen, waarbij gebouweigenaren steeds vaker zelf in de stoel van de operator gaan zitten om zo het maximale uit hun belegging te halen.”
 

galeries-royales-saint-hubert-1556562_1920.jpg

Savills verwacht dat prime kantoren binnen Europa favoriet zullen blijven bij core-beleggers. Value-add investeerders zullen hun pijlen richten op transport en logistiek, terwijl opportunistische beleggers zich zullen focussen op (her)ontwikkelingen om een hoger rendement te kunnen behalen.

Beleggers wijken uit

Jan de Quay, Head of Investment van Savills in Nederland, licht toe: “In 2019 blijft het een concurrerende markt voor beleggers. Door schaarste van prime product zullen beleggers gaan uitwijken naar niche markten, secundaire steden en opzoek gaan naar nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden.”
 

Bron: www.vastgoedjournaal.nl 

  • Kennis van de vastgoedmarkt
  • 24/7 voor u bereikbaar
  • Zichtbaar en actief